2691074157
info@newpoliticsforyouth.eu
25100 Σελιανίτικα Αιγιαλείας

Άρθρα - Απόψεις

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:23

Η Σημασία του Σχεδίου για τη Νεολαία σε Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο - Άρθρο του Μάριου Βλαχογιάννη.

Γράφτηκε από Ομάδα Νεολαίας Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δημοκρατία, μια απλή λέξη που εκφράζει ένα πολίτευμα, μια παγκόσμια ιδεολογία, μια γενικευμένη ανθρώπινη προσδοκία και κυρίως ένα τρόπο ζωής με τον οποίο εκφράζεται η πλειοψηφία. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα, χρεώνεται παγκοσμίως ως το δημιούργημα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που εξαπλώθηκε αρχικά στον τότε ελλαδικό χώρο και έπειτα με την πάροδο των χρόνων σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελεί μόνο τη διαδικασία εκλογής των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών και άλλου είδους διοικήσεων, αλλά είναι βασική διαδικασία που εφαρμόζεται ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο, σε καταστάσεις που απαιτείται άμεση λήψη αποφάσεων από μια μεγάλη γκάμα απόψεων και θέσεων.

Μπορεί βεβαίως να εφαρμοστεί σαν διαδικασία, από την πιο απλή τέτοιου είδους κατάσταση έως και την πιο σύνθετη της καθημερινότητας, με κύριο στοιχείο την ενεργή πάντα συμμετοχή του ανθρώπων. Στην σημερινή εποχή έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός στους νέους ανθρώπους ως «απολιτικούς» που όμως δεν αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα ούτε φυσικά δικαιολογεί τις γενεσιουργές αιτίες. Με τα εφόδια που έχουν δοθεί από το περιβάλλον τους, οι νέοι αισθάνονται δυνατοί, γεμάτοι διάθεση να προσφέρουν σε πολλούς κλάδους της κοινωνίας και αυτό φυσικά μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Δυστυχώς, σήμερα, στην επικρατούσα κατάσταση και με την έλλειψη ενός θεσμικού σχεδίου και σε τοπικό επίπεδο που να συμβάλει στην προώθηση των νέων στην ενεργή δημοκρατική ζωή οι νέοι δεν ασχολούνται με τα δημοκρατικά κοινά. Πιο απλά, η έλλειψη πρόδηλης συμπαράστασης στους νέους, όχι τυπικά, αλλά ενεργά και με ουσία είναι εμπόδιο στην ίδια την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας. Για είναι κατανοητό καλύτερα να το αναπτύξουμε στο πλαίσιο μιας μαθηματικής πράξης. Οι νέοι είναι γεμάτοι ιδέες, γνώσεις, όνειρα, όρεξη για πραγματική προσφορά. Το ότι όμως, δυστυχώς, λόγω της γενικότερης επικρατούσας κατάστασης οι νέοι κινδυνεύουν με κοινωνικό και οικονομικό απομονωτισμό συνδυαστικά με την έλλειψη κατάλληλου θεσμικού σχεδίου σε τοπικό επίπεδο οι νέοι αποδυναμώνονται «ψυχολογικά» με προφανές αποτέλεσμα και στις οποιεσδήποτε δράσεις τους, ενασχολήσεις τους, ενδιαφέροντα.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να κρατήσω από όλα τα παραπάνω τα εξής : η ανθρωπότητα εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμοζόμαστε με τις αλλαγές και περισσότερο σήμερα υπάρχει η αναγκαιότητα της συνεργασίας, καθώς ο κόσμος μπορεί να εξελιχτεί, οι νέοι να στηριχθούν πραγματικά, να ξαναεκτιμήσουν την σημασία της κοινωνίας στην οποία δρουν και χτίζουν την ζωή τους, ως ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες, με την συμμετοχή τους στα δημοκρατικά κοινά.

Το σχέδιο «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Προγράμματος Erasmus+ / Βασική Δράση 3 για την Νεολαία, στο οποίο έχω τη τιμή να είμαι συμμετέχοντας ως νέος, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος, θέτει ως βασική επιδίωξη την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή και τον διαρθρωμένο, δομημένο διάλογο μεταξύ των νέων και των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής για τα θέματα της νεολαίας. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος του σχεδίου θα παραχθούν ικανά αποτελέσματα τα οποία θα φανούν ωφέλιμα όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε εθνική εμβέλεια για χιλιάδες++ συνομήλικούς μας.

  • O Μάριος Βλαχογιάννης, με καταγωγή και διαμονή στην τοπική κοινότητα Σελιανιτίκων του Δήμου Αιγιάλειας, είναι απόφοιτος Β' Εκπαίδευσης στο 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου και σπουδάζει σήμερα στο Τ.Ε.Ι. Μηχανικών Πληροφορικής.
    Ομάδα Νεολαίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος
  • 1

logo 

Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει μόνο την άποψη του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των περιεχόμενων πληροφοριών.
Διαβάστηκε 1709 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 20:08

12 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.