2691074157
info@newpoliticsforyouth.eu
25100 Σελιανίτικα Αιγιαλείας

Άρθρα - Απόψεις

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 20:08

«Και Εγένετο… «Δράση» της Δημοκρατίας» - Άρθρο του Άγγελου - Ανδρέα Βαρνακιώτη.

Γράφτηκε από Ομάδα Νεολαίας Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει αναφορά στη λέξη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», στην έννοια «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»; Απάντηση όμως πήραμε; Πόσοι από μας τους νέους γνωρίζουμε ότι ως έννοια λοιπόν και ως λέξη και ως πολιτική - θεσμική πράξη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γεννήθηκε, καταξιώθηκε και αναγνωρίστηκε στην Αρχαία Αθήνα; Ίσως πολλοί. Ίσως λίγοι. Ίσως ελάχιστοι. Ίσως... Αυτό λοιπόν θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε. Να θυμίσουμε, να συμβάλλουμε στο ύψιστο αγαθό, που καλείται Δημοκρατία.

Όλοι λοιπόν οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως είχε προετοιμαστεί με το νομοθετικό έργο - θέσπισμα του Σόλωνα (640-560 π.Χ), που ήταν κι ένα απ’ τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδος και την προοδευτική - μαεστρική - ενορχηστρική πολιτεία του κυβερνήτου Πεισιστράτου. Συγκροτήθηκε με το πολιτικό - ονειρικό πρόγραμμα του στρατηγού Θεμιστοκλή (527-461 π.Χ.). Ρίζωσε - Θεμελιώθηκε απ’ τον ρήτορα Κλεισθένη (570-500 π.Χ.). Δικαιώθηκε κι ανδρώθηκε με τις «τεράστιες» νίκες κατά των Περσών (492-479 π.Χ.). Απογειώθηκε και μεσουράνησε με την εμπνευσμένη πολιτική και συστηματική πολιτισμική δράση του Περικλέους (495-429 π.Χ.) του δημιουργού της ενδόξου Αθήνας.

Το φθινόπωρο του 431 π.Χ. ορίστηκε να εκφωνήσει ο Περικλής τον επικήδειο για τους πρώτους Αθηναίους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου, του πρώτου έτους. Ο ιστορικός Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.) συνθέτει και του αποδίδει έναν αξιοθαύμαστο Επιτάφιο λόγο, τεκμηριωμένο έπαινο και εμπνευσμένο ύμνο στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, που είναι ο μοναδικός μ’ αυτό το περιεχόμενο μια και υμνεί τη Δημοκρατία, παρά όπως όλοι που κάνουν αναφορά στους νεκρούς.

Εμπνευστής και οραματιστής της ιδέας αυτής ο γλύπτης Φειδίας. Το 432 π.Χ. ολοκληρώνεται ο μεγάλος ναός της θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη, ο Παρθενώνας. Ο γλυπτικός του διάκοσμος περιλαμβάνει μια ζωοφόρο, μια σειρά από ανάγλυφα, που το ένα με το άλλο αναπαριστούν την Πομπή των Παναθηναίων. Έτσι, λοιπόν ο Φειδίας οραματίστηκε για το μνημείο της δημοκρατικής Αθήνας κάτι το μοναδικό. Να υμνήσει, την ίδια την Αθήνα στην πιο λαμπρή της εκδήλωση εκεί που ο Αθηναϊκός λαός, πολίτες, άντρες, ηλικιωμένοι, ανέβαιναν μέσα στο καλοκαίρι συνοδεύοντας την ιερή τριήρη που είχε απλωμένο για πανί το πέπλο που θα πρόσφεραν στην προστάτιδα θεά τους. Όλο αυτό λοιπόν το πέτυχε και τώρα εμείς ως Έλληνες πολίτες που συνεχίζουμε την ιστορία της Δημοκρατίας, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού μας. Θα πρέπει κάθε νέος και νέα που σέβεται τον εαυτό του καθημερινά, να αγωνίζεται μέσα από τους θεσμοθετημένους θεσμούς. Να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Όμως με σύνεση! Με μέτρο!

Επομένως μέσα απ’ το «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» περιμένουμε να μη χάσουμε την έννοια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αλλά να τη διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε να το μετουσιώνουμε σε πράξη. Όλοι μαζί εμείς οι νέοι μπορούμε να διαλαλήσουμε τα θετικά του «ύμνου» αυτού αρκεί το ήθος και οι αρχές μας να συνεχίσουν να υπάρχουν.

  • Ο Άγγελος - Ανδρέας Βαρνακιώτης διαμένει στις Καμάρες του Δήμου Αιγιάλειας, συγγραφέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία και το κανονικό δίκαιο, υπεύθυνος στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό "Παλλάδιο - Α. Βαρνακιώτης".
    Ομάδα Νεολαίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος
  • 1

logo

Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει μόνο την άποψη του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των περιεχόμενων πληροφοριών.
Διαβάστηκε 921 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 20:17

2 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.